fbpx
Alfajores recept alfakrogi s karamelo Slastna karamela

Alfakrogi ali alfajores

Alfakrogi so priljubljena argentinska slaščica. Sestavljeni so iz dveh piškotov, ki sta vmes premazana z mlečno karamelo (dulce de leche). Po želji jih na koncu po robu še povaljamo v kokosu. Priprava ni zahtevna, rezultat pa so omamno dobri piškoti, ki se v ustih kar stopijo. Preizkusite recept …

Alfakrogi oz. alfajores – recept

Sestavine:

Namig: Po želji lahko del moke (50 do 100 g) nadomestimo z mletimi orehi (ali lešniki ali mandlji).

Postopek:

  1. Preden začnemo, naj bodo vse sestavine (predvsem maslo) segrete na sobno temperaturo.
  2. Najprej penasto vmešamo maslo in sladkor. Dodamo še rumenjake, smetano, rum, vanilijo in še enkrat dobro premešamo. Če uporabljamo kuhinjski robot, uporabimo trikotne nastavke (za krhko testo).
  3. V drugo posodo presejemo in stehtamo moko, sol in pecilni prašek. Mešanico nato postopoma dodajamo masleni masi. Gnetemo oz. mešamo le toliko časa, da dobimo enotno testo.
  4. Nato testo razporedimo na 3 približno enake dele in jih zavijemo v folijo ter jih damo v hladilnik za vsaj 2 uri, lahko pa kar čez noč (tako bo valjanje testa v nadaljevanju veliko lažje).
  5. Ko je testo ohlajeno, segrejemo pečico na 200 °C (navadna pečica) oz. 180 °C (ventilacija). Pekače obložimo s peki papirjem.
  6. Iz hladilnika postopoma jemljemo manjše kose testa, ga razvaljamo na debelino 3 do 5 mm, iz njega izrežemo piškote z okroglim modelom in jih polagamo na hladen pekač.
  7. Piškote pečemo cca. 10 do 12 minut na 200 °C oz. 180 °C (ventilacija), da se zlato zapečejo.
  8. Ohlajene piškote zložimo v pare. Po en piškot v paru namažemo z mlečno karamelo in pokrijemo z drugim piškotom. Po želji lahko alfakroge ob strani povaljamo še v kokosu.

Slastni alfakrogi (alfajores) so nared. Hranimo jih v zaprti škatli do tri tedne ali pa jih čim prej pojemo. 🙂

Ideja: Za malo bolj drugačen (slovenski) izgled slaščice lahko uporabimo modele za linške piškote. Če imate svoj priljubljen recept za linške piškote, lahko uporabite tudi kar tistega, le da namesto marmelade uporabite mlečno karamelo.

Komentiraj

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Scroll to Top