fbpx

Razlika med mlečno karamelo in klasično (domačo) karamelo

Kaj je razlika med mlečno in klasično karamelo?

Katero uporabiti v katerem receptu?

Veliko takšnih in podobnih vprašanj pride v najin nabiralnik, zato bova poskušala v tem prispevku razložiti razliko.

Razlika med mlečno in klasično karamelo

Mlečna karamela (dulce de leche) je pripravljena s posebnimi postopki na osnovi sladkega mleka (npr. kondenziranega mleka). Kondenzirano mleko (ki mu po domače rečem mlečna marmelada) se še naprej segreva in kuha, da sladkor v mleku karamelizira. Tako dobimo mlečno karamelo s prijetnim mlečno-karamelnim okusom.

Domača (klasična) karamela pa je pripravljena s postopkom žganja sladkorja. Najprej sladkor segrevamo, da karmelizira, potem pa mu dodamo najslajše dodatke, ki karamelni okus res lepo zaokrožijo (sladko smetano, maslo in druge skrivne sestavine).

Snickers torta z mlečno karamelo

Ob besedi karamela se naše brbončice najverjetneje spomnijo klasičnih karamelnih sladic kot na primer Werthers bonboni, Twix, Snickers ipd. Vsi ti izdelki vsebujejo oz. imajo okus po domači karameli.

Mlečna karamela pa je v Sloveniji manj poznana (prihaja iz Argentine), a vseeno vedno bolj priljubljena (na trg prihajajo razne sladice z dulce de leche, npr. sladoledi ipd.). Najbolj znane sladice z mlečno karamelo (dulce de leche) so: Banofee pita, Alfajores (piškoti alfakrogi). Pod našim okriljem (recepti) pa so priljubljene še druge sladice z mlečno karamelo: Dulce de leche cheesecake, Snickers sladice, …

Katero karamelo uporabiti v katerem receptu?

V naših receptih je navedeno, katero karamelo smo uporabili, največkrat pa so možne zamenjave.

Kot že zgoraj omenjeno, pa so tipične sladice z mlečno karamelo:

Tipične sladice z domačo karamelo pa so:

Na našem blogu in na blogu Rudolfove malce najdete še mnogo drugih karamelnih receptov – v njih je zapisano katero karamelo smo uporabili – v večini primerov pa je po želji in okusu možna zamenjava.

Kot zanimivost naj povem, da v naših Snickers sladicah uporabljamo slano mlečno karamelo (čeprav bi bil bolj originalen okus s slano domačo karamelo).

Kakšna je torej razlika v okusu?

Za mlečno karamelo bi rekla, da ima bolj blag (in mlečen) okus po karameli.

Domača karamela pa je klasična karamela z intenzivnim karamelnim okusom.

Po okusu tudi lahko rečem, da je mlečna karamela nekoliko manj sladka kot klasična karamela. Za ”lahek” karamelni zajtrk bi torej bolj priporočala mlečno karamelo (bodisi na kruhu ali v palačinkah), za intenzivno karamelo (v žilo :)) pa bi priporočala uporabo klasične domače karamele.

Izbire pa je pri obeh veliko.

Domača karamela je na voljo v slani in klasični različici.

Mlečna karamela pa je na voljo v klasični, slani, čokoladni, bananini in bio različici. Mislim, da tu dodatna razlaga glede okusov ni potrebna (če pa ima kdo dodatno vprašanje, naj kar vpraša). Le še kratko pojasnilo glede BIO mlečne karamele – ta karamela je iz sestavin ekološkega izvora (ima certifikat), po okusu je najbližje mlečni karameli klasik, le da ima malo priokusa po trsnem sladkorju.

Je kdo že poskusil obe različici in bi želel še kaj dodati?

Imate še kakšno vprašanje? Zapišite ga v komentar in z veseljem vam odgovoriva.

Twix rezine z domačo karamelo, klasik
Alfajores recept alfakrogi s karamelo Slastna karamela
Alfakrogi (alfajores) z mlečno karamelo, klasik

1 thoughts on “Razlika med mlečno karamelo in klasično (domačo) karamelo”

  1. Pingback: Sočna karamelna sladica - tres leches - Slastna karamela

Komentiraj

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Scroll to Top