fbpx

Vanilijeva krema s karamelo

Še ena v vrsti odličnih sladic v kozarcu – vanilijeva krema s karamelo. Ja, takšne sladice naravnost obožujem, saj so hitro pripravljene, okusne, hkrati pa še izgledajo odlično. V nadaljevanju vam zaupam recept …

Recept: Vanilijeva krema s karamelo

Sestavine:

 • 5 rumenjakov
 • 60 g sladkorja
 • 45 g koruznega škroba (gustina)
 • 400 g mleka
 • 100 g sladke smetane
 • vanilija (pasta, strok, vanilin sladkor – več kot je vanilije v kremi, bolj izrazit okus bo imela krema)
 • po želji: 1 žlica ruma/pomarančnega likerja/karamelnega likerja …
 • 30 g masla
 • 150 g stepene sladke smetane (po želji izpustimo)
 • mlečna karamela, klasik (količina po želji)

Postopek:

 1. Iz vanilijevega stroka izdolbemo semena in jih damo v posodo skupaj z rumenjaki in sladkorjem.
 2. Vse skupaj stepemo z metlico, nato dodamo še koruzni škrob in še enkrat premešamo.
 3. V kozici segrejemo mleko in smetano (do vretja) ter dodamo tudi izdolben vanilijev strok, saj lahko tako iz njega pridobimo še več okusa. Po želji dodamo tudi rum ali liker po želji.
 4. Ko mleko s smetano skoraj zavre, kozico odstavimo in 2/3 tekočine počasi vlivamo k mešanici z rumenjaki. Vmes mešamo, da se temperatura postopoma izenači (da jajca ne zakrknejo).
 5. Nato damo kozico nazaj na srednji ogenj ter v kozico vlivamo mešanico z rumenjaki. Kremo kuhamo še 5 do 10 minut, da se zgosti (in da doseže vsaj 78 °C). Vmes ves čas mešamo (jaz izmenjujem metlico in lopatko, da dosežem tudi robove kozice)
 6. Ko je krema kuhana, jo takoj odstavimo in prelijemo v drugo posodo (saj bi se sicer krema še naprej kuhala v vroči kozici).
 7. V kremo vmešamo še maslo.
 8. Kremo pokrijemo z živilsko folijo na dotik in jo damo v hladilnik.
 9. Sicer pa se krema najhitreje ohladi če jo v posodi z velikim volumnom mešamo v ledeni vodni kopeli.
 10. Kremo pred uporabo zmiksamo s paličnim mešalnikom. Če nam je pregosta po želji dodamo še stepeno sladko smetano.
 11. Kremo nadevamo v kozarce in damo v hladilnik.
 12. Nato si pripravimo še karamelo – najlažje jo bomo nadevali v kozarce, če jo nekoliko segrejemo (po želji lahko dodamo tudi kakšno žlico mleka).
 13. Karamelo nato prelijemo na kozarčke z dobro ohlajeno vanilijevo kremo. Lahko postrežemo kar takoj ali pa do postrežbe hranimo v hladilniku. Po želji dekoriramo z nastrgano belo čokolado ali belimi čokoladnimi krispiji.

Veliko užitkov pri ustvarjanju in sladkanju!

Uporaben nasvet: Če se vam v kremi slučajno začnejo delati grudice med kuhanjem, jo takoj odstavite, prestavite v drugo posodo in zmiksajte s paličnim mešalnikom. Če krema ni res že fino grudičasta, jo boste tako rešili in dobili nazaj svilnato kremo.

Ideja za poenostavljeno sladico: Nimate časa in volje kuhati domače jajčne vanilijeve kreme? Sladico lahko pripravite tudi kar z vanilijevim pudingom – za bolj kremast okus lahko nekaj mleka nadomestite s smetano ter dodate še dodatno vanilijo (semena, ekstrakt ali vanilin sladkor).

Komentiraj

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Scroll to Top